Millainen keittiönvalaisin sopii juuri minun kotiini?

lamppu

Keittiön valaisimen hankinta voi olla yllättävän hankalaa. Vaihtoehtoja on niin paljon, että usein ei tiedä mistä aloittaa. Tämän lisäksi keittiön valaisimen pitäisi kuitenkin olla käytännöllinen, sillä etenkin keittiössä tarvitaan erityisen hyvää työskentelyvaloa. Osoitteesta https://www.nettilamppu.fi/sisaevalaisimet/keittioe-ra/ löydät laajan valikoiman erilaisia keittiön valaisimia. Voitkin aloittaa esimerkiksi selailemalla sivua ja katsomalla mikäli täältä löytyisi makuusi sopivaa valaisinta tai inspiraatiota sopivista valaisimista! Voitkin esimerkiksi listata muutaman vaihtoehdon, ja tämän jälkeen katsoa mikä sopii parhaiten tarpeisiisi.

Mistä aloittaa?

Kannattaa aloittaa pohtimalla omaa sisustustyyliä ja keittiön muuta tyyliä. Esimerkiksi moderniin sisustukseen toimii täysin erilainen valaistus, kuin esimerkiksi maalaisromanttiseen tai teolliseen keittiöön. Esimerkiksi moderniin keittiöön voi sopia mahdollisimman yksinkertaiset keittiön valaisimet, siinä missä maalaisromanttiseen keittiöön voi sopia koristeellinen lampun varjostin tuomaan tunnelmaa.

Esimerkiksi retro tyyliseen kotiin voi toimia hyvin metallinen valaisin, siinä missä toiseen kotiin voi toimia kaunis design valaisin. Boho tyyliseen kotiin voikin sitten toimia parhaiten esimerkiksi rottinkia oleva varjostin, joka tukee muuta sisustusta.

Kun tyyli on päätetty, aloita valitsemalla yleisvalaistus. Perinteisesti yleisvalaistukseksi mielletään juuri riippuvalaisimet, jotka asennetaan pöydän ylle. Tärkeintä on ottaa huomioon, ettet asenna valaisinta liian matalalle, sillä se voi aiheuttaa kiusallisia tilanteita ruokapöydässä. Hyvänä nyrkkisääntönä on asentaa valaisin 60–80 cm päästä pöydän pinnasta. Voit asentaa riippuvalaisimen myös työskentelytason ylle tuomaan lisävaloa.

Riippuvalaisimessa on hyvä ottaa huomioon, että toki varjostimesta riippuen, valo on usein hyvin kohdistettu esimerkiksi pöydän ylle. Tämän vuoksi onkin tärkeää asentaa valaisin juuri oikeaan paikkaan, jotta se valaisee halutut kohdat.

Toisaalta usein työskentelytasot kaipaavat erityistä valoa, ja tällöin esimerkiksi Led valo voi toimia kätevänä vaihtoehtona. Aikaisemmin keittiöissä näkyi loistevaloputkia, mutta huomaamattomammat led nauhat ovat tulleet näiden tilalle. Led nauhoissa kätevää onkin, että niiden vahvuutta ja sävyä saa usein säädeltyä – kannattaa siis valita led nauha tällaisilla ominaisuuksilla, mikäli se on juuri sinulle tärkeää. Parhaimmassa tapauksessa voit valita led nauhan, jonka voit kytkeä pois päältä kaukosäädintä käyttäen.

LED nauhan tai muun työtasovalaisimen voi kätevästi asentaa kaapin alle, tai esimerkiksi upottaa kalusteisiin. Näiden tarkoituksena ei olekaan olla koristeellisia, vaan tuoda keittiöön lisää käytännöllisyyttä.

Täydellisen tunnelman luominen illallispöytään

Usein keittiötä suunnitellessa tulee mieleen kaikki siellä tulevaisuudessa vietettävät illalliset perheen ja ystävien kesken. Toki varmasti mielessä on myös, miten luoda illallisista mahdollisimman tunnelmallisia.


Voit hankkiakin valaisimen, jossa voit joko vaihtaa väriä tai himmentää tätä tasoa. Vaikka ensimmäiseksi saattaa tulla vain valita valaisin, jossa on vaihdettavat lamput, voi olla epäkätevää vaihdella lamppuja oikeanlaisen tunnelman luomiseksi. Led lamppu toimiikin tässä hyvin, sillä useissa led valoissa on himmentämismahdollisuus.

Harmittavaa on, että kaikki keittiön valaisimet eivät omista himmentämismahdollisuutta. Himmentäviä valoja on toki hyvin paljon erilaisia, ja täten siis keittiön valaisinta hankkiessa kannattaa kiinnittää tähän huomiota. Vaikka himmennettävä valo voisi olla hieman kalliimpi, se voi pitkällä aikavälillä tuoda arvonsa paremmin takaisin kuin ei himmennettävä valaisin.

Lisätunnelmaa keittiönpöytään voit tuoda esimerkiksi led kynttilöillä. Perinteiset kynttilät ovat toki kauniita, mutta niihin sisältyy suuri paloturvallisuusriski. Led kynttilät ovat nykypäivänä hyvin aidon näköisiä, ja niitä saa jopa vahattuina. Tämän lisäksi led kynttilä on kätevä siitä, että se ei pala loppuun samanlailla kuin perinteinen kynttilä. Täten voit siis aina asettaa sen uusiksi ja uusiksi pöytään, ja se näyttää joka kerralla yhtä kauniilta.