Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta

valaismet

Oletko miettinyt, että kodin valaistus voisi toimia paremmin ja olisi aika vaihtaa jotkin vanhat valaisimet uusiin? Osta valaisimet meiltä ja uudista kotisi ilme. Valaistus on tärkeä osa kodin ja työpaikan sisustusta. Valaistus ei ole pelkkä käytännöllinen asia, joka auttaa näkemään eri huoneissa, vaan sillä voidaan korostaa kodin parhaimpia puolia. Tärkeintä on kuitenkin käytännöllisuus eli valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa siitä, että mihin valaistusta oikeasti tarvitaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa ja työhuoneessa tarvitaan hyvin erilaista valaistusta. Valaistusta uudistuttaessa kannattaa myös miettiä energian kulutusta ja valita energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka auttavat pienentämään sähkölaskua ja siten säästämään elämän muihin menoihin. Tänä päivänä sähkölaskut ovat melkoisen kalliita, joten kaikki säästövinkit kannattaa ottaa käyttöön. Oikeanlaiset valaisimet ja lamput valitsemalla voi huoletta myös käyttää niitä, eikä tarvitse istua pimeässä vain sähköä säästääkseen. 

Jokaisen kodin valaistus on uniikki

Monessa suomalaisessa kodissa on standardivalaistus, johon on lisätty omaan makuun sopivia valaisimia. Esimerkiksi lastenhuoneessa saattaa olla yö valo ja vessasta löytyä meikkivalo. Kasveillakin saattaa olla omat valonsa. Kun valoja lisätään miettimättä kokonaisuutta pelkästään käyttötarkoitus edellä, niin valaistuksesta saattaa tulla aikamoinen sekametelisoppa. Valaisimet saattavat myös olla kalliita, mutta kannattaa ajatella siten, että ne kestävät parhaassa tapauksessa sukupolvelta toiselle ja LED-valolamppukin kestää kymmeniä tuhansia tunteja eikä kuluta juuri ollenkaan energiaa verrattuna perinteisiin lamppuihin. Valaistuksella voidaan myös luoda oikeanlaista tunnelmaa eri huoneisiin. Joihinkin huoneisiin, kuten keittiöön ja työhuoneeseen halutaan kirkkaampaa valaistusta kuin makuuhuoneeseen ja saunaan. Olohuoneeseen halutaan usein molemmat. Onneksi markkinoilla on nykyään paljon säädettäviä valaisimia. Näin valaistuksen voi säätää juuri itselle sopivaksi. Kaikki valaisimet eivät sovi sekä sisä-, että ulkokäyttöön ja myös kosteisiin tiloihin on omat valaisimensa. Unelmien valaisinta ei siis kannata yrittää sijoittaa tilaan, johon sitä ei voi turvallisesti asentaa. Valaisimista löytyy aina ohjeet, että miten se asennetaan, minkälaisen lampun siihen voi laittaa ja tarvittaessa kannattaa kutsua ammattilainen apuun asennukseen. Useimmiten etenkin kattovalaisimien asennus sujuu ammattilaiselta paremmin. On yllättävän raskasta kannatella valaisinta samalla, kun yrittää kiinnittää sen eri osia ja johtoja kattoon. Siinä käy helposti niin, että johdot jäävät rumasti näkyviin ja valaisin ei ole ihan suorassa.  

Suomi on pimeä maa, joten valoa tarvitaan.

Syksyt ja talvet ovat pitkiä ja pimeitä, jolloin jokainen kaipaa valoa elämäänsä. Ennen oli pelkästään jouluvaloja, mutta nyt markkinoille on tullut niin kutsuttuja kausivaloja, jotka auttavat selviämään pimeän talven yli. Vaikka Suomessa onkin pimeää, monet suosivat pehmeitä valoja kirkkaiden sijaan. Kirkkaita loistevaloja näkee oikeastaan vain rakennustyömailla, virastoissa ja sairaaloissa. Kodeissa on usein yhdistelmä erilaisia kiinteitä ja liikuteltavia valonlähteitä. Kesällä valoja ei tarvita juuri ollenkaan, kun valoisuutta riittää vuorokauden ympäri. Tästäkin syystä on hyvä, jos kodin valaistuksen pystyy säätämään vuorokaudenaikaan ja vuodenaikaan sopivaksi. Esimerkiksi jalkalamput, pöytälamput sekä kausivalot voi siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan ja ottaa välillä pois. Lukuvalot ovat myös tärkeitä valaisimia suomalaisissa kodeissa. Moni suomalainen suosii design-valaisimia ja niistä haaveillaan. Kuten huonekaluvalmistajiakin myös valaisinvalmistajia löytyy Suomesta useita. Tunnetuimpien merkkien jälleenmyyntiarvo säilyy samana tai jopa kasvaa vuosien kuluessa, joten design-valaisimen osto saattaa olla myös hyvä sijoitus. Valaisimia myydään paljon huutokaupoissa ja kirpputoreilla, joten uutena ei ole pakko ostaa, jos ei halua. Tietenkin kirpputorien ja huutokauppojen kiertämiseen tarvitaan hieman kärsivällisyyttä, jos mielessä on jokin tietty valaisin.