Valaisimet ovat jokapäiväistä arkea – niiden lyhyt historia on kiinnostava

Nettilamppu

Valaisimet ovat meille jokapäiväinen asia, joihin ei tule juuri kiinnitettyä huomiota. Niitä on saatavilla mitä erilaisimmissa muodoissa ja esimerkiksi LED-valot ovat tämän päivän juttu, sillä ne vievät vähemmän energiaa kuin ns. vanhan liiton hehkulamput. Lamppuja ja valaisimia on saatavilla myös aina sähköliikkeistä isoihin tavarataloihin mutta myös valaisimiin keskittyviin erikoisliikkeisiin, kuten vaikkapa Nettilamppu

Ennen ei kuitenkaan näin ollut, vaan lamppuja ja valaisimia oli saatavilla vain harvoille ja valituille, sillä sähköäkään ei välttämättä aivan joka tönöön riittänyt. Kuinka sitten tällainen keksintö on saanut alkunsa – keksintö joka vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme monin tavoin? 

Oliko Edison ainoa lajissaan?

Yleensä Thomas Edisonia pidetään hehkulampun keksijänä, hän ei kuitenkaan ollut ainoa joka hehkulamppua oli kehittämässä. Myös monet muut merkittävät keksijät, insinöörit ja tiedemiehet eri puolilta maailmaa ovat olleet mukana kehittämässä monia siihen liittyviä keksintöjä, kuten sähköakkuja, lamppuja ja ensimmäisiä hehkulamppuja.  

Alessandro Volta, Humphrey Davy ja Joseph Swan ovat sellaisia nimiä jotka tulisi muistaan Edisonin rinnalla.  Vuonna 1800 italialainen keksijä Alessandro Volta kehitti ensimmäisen käytännöllisen sähköntuotantomenetelmän (engl. voltaic pile). Se johti sähköä, kun kuparilanka kytkettiin molempiin päihin. Voltan hehkuva kuparilanka oli enemmänkin nykyaikaisen pariston edeltäjä, mutta samalla se on myös yksi hehkuvalon varhaisimmista ilmenemismuodoista.

Humphrey Davy oli mies, joka taas valmisti maailman ensimmäisen sähkölampun liittämällä Voltan “paalut” puuhiilielektrodeihin. Davyn pari vuotta Voltan keksinnön keksimisen jälkeen valmistama laite tunnettiin nimellä valokaarilamppu. Tämä lamppu, joka patentoitiin joitakin vuosikymmeniä myöhemmin aivan toisen miehen toimesta, sai nimensä kahden hiilisauvan välissä syntyvän kirkkaan valokaaren mukaan.

Vuonna 1850 Joseph Swan aloitti pohtimaan aiempien lamppujen kustannustehokkuutta ja kymmenisen vuotta myöhemmin hän oli kehittänyt hehkulampun, jossa käytettiin hiiltyneitä paperisäikeitä platinasta tehtyjen hehkulankojen sijasta. Swan sai patentin keksinnölleen 1878 ja seuraavana vuonna hän esitteli toimivaa lamppua Newcastlessa, Isossa-Britanniassa. Swanin lamppu ei ollut kuitenkaan kovin käytännöllinen arkikäytössä ja tähän tarttui Edison. Edison esittelikin oman parannellun hehkulamppunsa joulukuussa 1879. Swan huomasi myös keksintönsä ongelman ja käytti Edisonin parannusta omaan keksintöönsä. 

Edison nosti kanteen, koska oli ajatellut Swanin rikkoneen patenttia, mutta Swanin oma patentti kumosi kanteen. Kaksikko tajusi onneksi tehdä yhteistyötä, ja niin syntyi yritys   Edison-Swan United. Vuonna 1880 perustettiin myös New Yorkiin Edison Electric Illuminating Company jota rahoitti J.P. Morgan ja monet muut sijoittajat. Tämä yritys rakensi ensimmäiset sähkögeneraattoriasemat, jotka antoivat virtaa sähköjärjestelmälle ja äskettäin patentoiduille hehkulampuille. Vuonna 1882 avattiin ensimmäinen sähkövoimala Manhattanin alaosassa.

Bambusta hehkulangaksi?

Edisonin kerrotaan usein olevan hehkulampun keksijä. Aivan näin yksinkertaisesti ei kuitenkaan tapahtunut, mutta ei voi unohtaa että hän kehitti ensimmäisen oikeasti käytännöllisen ja edullisen hehkulampun. Vuonna 1879 keksijä jätti  patentin sähkölampulle, jossa oli hiilikuitulanka. Edison etsi kuitenkin parhaita mahdollisia materiaaleja hehkulangaksi, kuten pellavaa ja puuvillaa. Kerran sitten keksijä ja työntekijänsä huomasivat että hiiltynyt bambufilamentti paloi yli 1 200 tuntia. 1880-luvulla ja 1900-luvun alussa sitä ruvettiin kuitenkin korvaamaan kestävämmillä aineilla, mutta siihen asti tällainen valaisin oli suosittu. Nykyään hehkulangoissa oleva volframi on tärkein hehkulampuissa käytetty materiaali. 

Valaisimia ei olisi ilman Voltaa, Swania ja Edisonia, eikä ilman muutamaa muutakaan keksijää, jotka tuohon aikaan kilpailivat lampun keksimisestä. Näinä päivinä valaistusten valikoimat ovat hyvin laajat. Nyt voidaan valita esimerkiksi lämmitetyllä kaasulla toimivia pienloistelamppuja sekä jo aiemmin mainittuja LED valaisimia. Saamme olla onnellisia että meillä riittää valoa silloinkin kun on kovin pimeää Suomessa.